The Revista Guillermo de Ockham provides an immediate and open access to its content, based on the principle of offering the public a free access to investigations to provide a global interchange of knowledge.
Unless otherwise established, the contents of this journal has a license with Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
- Attribution: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial: You may not use the material for commercial purposes.
- NoDerivatives: If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material.
- No additional restrictions: You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
Abstract
Actualmente la variedad de frijol seco Cargamanto blanco, en condiciones de almacenamiento comunmente utilizadas, presenta deterioro de su color, lo que disminuye a su vez su calidad y genera como consecuencia la reducción del costo de venta. Este estudio determino el efecto de las condiciones de empacado en el color del grano de frijol seco Cargamanto blanco (P. vulgaris L.); se evaluo en el tiempo la incidencia de los tratamientos aplicados (empacado en presencia de luminosidad y oxígeno, empacado en ausencia de luminosidad y presencia de oxígeno, empacado en ausencia de luminosidad y oxígeno y empacado en presencia de luminosidad y ausencia de oxigeno) en el comportamiento de las coordenadas CIEL*a*b* y a su vez en los atributos derivados croma (c) y tono (h).