Dimensions

PlumX

How to Cite
Álvarez Torres, J. H., Cifuentes Ortiz, D. M., Isaza Puerta, Y. I., Idárraga Pérez, L. M., Giraldo Zuluaga, M., & Zapata Hernández, D. P. (2016). Seasoning and training: nutritional practices and cultural identity in people of african descent families of the commune eight of Medellin. Ágora USB, 16(1), 97–106. https://doi.org/10.21500/16578031.2167
License terms

The authors are also adhere to the creative commons license 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es)

Attribution - NonCommercial - SinDerivar 4.0 International (CC BY - NC - ND 4.0)

Abstract

This article is intended to build a hermeneutic path that generates a theoretical approach to changes in the nutritional practices of some families located in the Commune Eight of Medellin, in order to understand its conditions of possibility in the community of African descent, who for personal, group, cultural, political, or economic factors have been forced to migrate to a context different from theirs where its practices and lifestyles have undergone some changes. Along these lines, concepts such as nutritional practices, families, people of African descent, migration, and social action, that allowed you to give clarity and understanding to the topic of interest, were addressed.

Keywords:

References

Alonso, L. E., Criado, E. M., & Moreno, J. L. (2004). Pierre Bourdieu:las herramientas del sociólogo. Madrid: Fundamentos.

Álvarez , J. H., Pemberty , M. A., Blandón A, M., & Grajales, M. (2012). Otras prácticas de crianza en algunas culturas étnicas de Colombia: un diálogo intercultural Universidad de San Buenaventura, Medellín, pp.89-10. Revista El Ágora USB, 12(1), 89-102.

Barragán, B. L. (2005). El Caribe y sus comunidades transnacionales en Estados Unidos:los casos de la República Dominicana y Haiti. México: Universidad Autónoma de México.

Bautista, N. P. (2011). Proceso de la investigación cualitativa. Epistemología, metodología y aplicaciones. Bogotá: Manual Moderno.

De Certeau , M., Giard, L., & Mayol, P. (2006). La invención de lo cotidiano. 2, habitar, cocinar. México: Universidad Iberoamericana, Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Occidente.

De la Torre, L. M. (2012). Lo divino y lo humano en el territorio de los afrocolombianos:la representación y la sacralización del territorio tradicional. Medellín: Lasallista.

Geertz, C. (2003). La interpretación de las culturas. Barcelona: Gedisa.
Gobernación de Antioquia. (2006). Familia, relaciones y transformaciones. Medellín: Gobernación de Antioquia.

Kornblit, A. L. (2007). Metodologías cualitativas en ciencias sociales. Modelos y procedimientos de análisis. Buenos Aires: Biblos.

Magallanes, A. B., Reyes, R. A., & Limón, F. (Enero-Abril de 2005). Nutrición de cuerpo y alma:prácticas y creencias alimentarias durante el embarazo en Tziscao,Chiapas. Nueva Antropología, XIX(64), 131-148.

Mélich, J. C. (1994). Del extraño al cómplice: La educación en la vida cotidiana. Barcelona: Anthropos.

Merlino, A. (2009). Investigación cualitativa en ciencias sociales. Temas, problemas y aplicaciones. Buenos Aires: CENCAGE Learning, Grupo AMÉRICALEE.

Pemberty, A. M., Blandón, A. M., & Grajales, D. M. (2012). Otras prácticas de crianza en algunas culturas étnicas de Colombia:un diálogo intercultural. El ágora USB.

Tajes, M. (2006). El cuerpo de la emigración y la emigración en el cuerpo:desarraigo y negociación de identidad en la literatura de la emigración española. Berna: Peter Lang S.A.Editorial cientifica internacional.

Downloads

Download data is not yet available.

Cited by