Dimensions

PlumX

Como Citar
Grande Tovar, C. D., & Orozco Colonia, B. S. (2013). Producción y procesamiento del maíz en Colombia. Revista Guillermo De Ockham, 11(1), 97–110. https://doi.org/10.21500/22563202.604
##articleSummary.license## ##ver##

The Revista Guillermo de Ockham provides an immediate and open access to its content, based on the principle of offering the public a free access to investigations to provide a global interchange of knowledge.
Unless otherwise established, the contents of this journal has a license with Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

  • Attribution: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • NonCommercial: You may not use the material for commercial purposes.
  • NoDerivatives: If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material.
  • No additional restrictions: You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.

Resumo

El maíz se ha convertido en uno de los cereales más consumidos en el mundo. Es utilizado para la alimentación humana y animal y como materia prima en la producción de almidón industrial y alimenticio, en la elaboración de edulcorantes, dextrinas, aceite y otros productos derivados de su proceso de fermentación, como son el etanol, el alcohol industrial, el dióxido de carbono (CO2), diversos aminoácidos, antibióticos y plásticos, y como sustituto del petróleo y sus derivados que son recursos no renovables. Para la obtención de estos productos se lleva a cabo un proceso de molienda húmeda que comprende una serie de etapas importantes para la producción de almidón y sus derivados. Esta exploración se relaciona con el origen, estructura, procesamiento y aplicaciones del maíz y algunos de sus derivados.

Referências

ALDRICH, S.R.; SCOTT, W.O; & LENG, E.R. (1975). Modern corn production. 2daEdition. Champaign, IL, USA: A & L Publications.
AGRONET (2011). Rendimiento de la producción de maíz tradicional y tecnificado en Colombia. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
BLANCHARD, P.H. (1992). “Technology of corn wet milling and associated process”. In: Industrial Chemistry Library. Amsterdam, The Netherlands: Elsevier.
BROWN, W.; ZUBER, M.; DARRAH, L.; & GLOVER, D. (1986). “Origin, Adaptation, and Types of Corn”. In: Agricultural Extension Service (compiler). National Corn Handbook. Ames: Iowa State University.
CAMPUZANO, F., & NAVAS, A. (2006). Cultivo de maíz. Mosquera: Corpoica.
CORN REFINERS ASSOCIATION (2011). The positive economic impact of corn wet milling. Annual report. Washington D.C.: CRA.
CORTEZ, A.; & WILD-ALTAMIRANO, C. (1972). “Contribución a la tecnología de la harina de maíz”. En: R. Bressani, J.E. Braham y M. Béhar, (compiladores). Mejoramiento nutricional del maíz. Guatemala: Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP).
DANE (2004). Maíz tecnificado en Colombia. Bogotá: DANE.
DAVIS, J.P.; SUPATCHAREE, N.; KHANDELWAL, R.L.; & CHIBBAR, R.N. (2003). “Synthesis of novel starches in planta: Opportunities and challenges”. Starch-Stärke Journal. Vol. 55 No 3-4. pp. 107-120.
DIAN (2011). Importaciones de maíz y producción nacional, 2007-2010. En: Plan País Maíz. Cadenas productivas. Colombia: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
DICKERSON, George (2003). “Specialty Corns”. College of Agriculture and Home Economics. Las Cruces: New Mexico State University.
DUVÁN, Yurguen. Cultivo de maíz [Web log post]. Recuperado de http://cultivodemaiz.blogspot.com/“Publicado en la red” 25 de febrero de 2009 y “Consultado el” 21 de Junio de 2012.
ELLIS, R.P.; COCHRANE, M.P.; DALE, M.F.B.; DUFFUS, C.M.; LYNN, A.; MORRISON I.M.; PRENTICE, R.D.M.; SWANSTON, J.S. & TILLER, S.A. (1998). “Starch production and industrial use”. Journal of the Science of Food and Agriculture. Vol. 77. No 3. pp. 289-311.
FAO (1993). El maíz en la nutrición humana. Colección FAO: Alimentación y nutrición, No 25. Roma: FAO.
FENALCE. Maíz. http://www.fenalce.org/pagina.php?p_a=46. “Consultado el 27 de febrero de 2012”.
FENALCE (2010). “El cultivo del maíz, historia e importancia”. En: Importancia de los cultivos presentados por fenalce. Mayo-junio. pp. 10-19.
FLANZY, Claude (2003). Enología: fundamentos científicos y tecnológicos. Segunda ed. Madrid: Mundi-prensa.
FUSSELL, Betty (1992). The story of corn. New York: North Point Press.
GLOZER, Ken (2011). Corn Ethanol: Who Pays? Who Benefits? California: Hoover Institution Press.
GONZÁLEZ, Ubaldo (2009). El maíz y los productos de su industrialización. México D.F.: Trillas.
HOGARES JUVENILES CAMPESINOS (2004). “Producción agrícola”. En: Manual agropecuario: tecnologías orgánicas de la granja. Vol. 1. Colombia: Hogares Juveniles Campesinos.
HOLLINGER, Steven; & ANGEL, James (2009). “Weather and Crops”. In: Emerson Nafziger (compiling).Illinois Agronomy Handbook. 24th Edition. Illinois: University of Illinois at Urbana-Champaign.
LEONARD, David (1981). Traditional crops. Washington, D.C.: Peace Corps.
MADR-FENALCE (2011). “Localización de la producción nacional año 2010”. En: Plan País Maíz. Cadenas productivas. Colombia: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
MÉNDEZ, D.; GUEVARA, P.; TORRES, C.; & CAMACHO, K. (2012). Perspectivas del cultivo de maíz primer semestre de 2012. Colombia: Departamento de Información Económica y Estadística: Fenalce.
MINNESOTA SEED LAW (1939). Minn. Stature. Chapter 21, Minnesota: Department of Agriculture.
OSPINA, Julio (2001). Características Físico Mecánicas y Análisis de Calidad de Granos. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.
POMERANZ, Y.; CZACHAJOWSKA, Z.; & LAI, F.S. (1986). “Comparison of methods for determination of hardness and breakage susceptibility of commercially dried corn”. Cereal Chemistry Journal. Vol. 63. No 1. pp. 39-43.
POMERANZ, Y.; CZACHAJOWSKA, Z.; MARTIN, C.R. & LAI, F.S. (1985). “Determination of corn hardness by the stenvert hardness tester”. Cereal Chemistry Journal. Vol. 62. No 2. pp. 108-112.
POMERANZ, Y., MARTIN, C.R., TRAYLOR, D.D. & LAI, E.S. (1984). “Corn hardness determination”. Cereal Chemistry Journal. Vol. 61. No 2. pp. 147- 150.
RABÍ, O.; P. PÉREZ; N. PERMUY; J. HUNG; & F. PIEDRA (2001). Guía técnica para la producción del cultivo del maíz. La Habana.
PALIWAL, R.; GRANADOS, G.; RENÉE, H.; & VIOLIC, A. (2001). El maíz en los trópicos: mejoramiento y producción. Roma: FAO.
PURSEGLOVE, J. W. (1972). Tropical crops: Monocotyledons. New York: Halsted Press Division.
RAMÍREZ, E.C.; JOHNSTON, D.B.; McALOON, A.J.; YEE, W.; & SINGH, V. (2008). “Engineering process and cost model for a conventional corn wet milling facility”. Industrial Crops and products. Vol. 27. No 1. pp. 91-97.
ROBUTTI, José (2008). “Calidad y usos del maíz”. Revista Idia XXI. Buenos Aires: INTA pergamino. pp. 100-104.
SANCHEZ, Óscar & CARDONA, Carlos (2005). “Producción biotecnológica de alcohol carburante I: obtención a partir de diferentes materias primas”. Revista de Ciencia y Tecnología de América – Interciencia. Vol. 30. No 11. pp. 671-678.
SHUKLA, Rishi; & CHERYAN, Munir (2001). “Zein: the industrial protein from corn”. Industrial crops and products. Vol. 13. No 3. pp. 171-192.
SILVA, Carlos (2005). Maíz genéticamente modificado. Bogotá D.C.: Agro-Bio.
SOCORRO, M., & MARTÍN, D. (1989). “Maíz”. En: Granos. La Habana: Editorial Pueblo y Educación.
THOMÉ, Otto (1885). Flora von Deutschland, Österreich und der Scheiz. Berlín, H. Bermühler.
TROYER, A. Forrest (1991). Breeding corn for the export market. Alexandria: ASTA – Corn Sorghum Research Conference.
TROYER, A. Forrest; & BROWN, Walter (1976). “Selection for early flowering in Corn – 7 late synthetics. Crop Science. Vol. 16. No 6. pp. 767-772.
TROYER, A. Forrest.; & MASCIA, Petter (1999). “Key technologies impacting corn genetic improvement past, present, and future. Maydica. Vol. 44. No 1. pp. 55-68.
USDA (2006). Thinking bio renewables: think corn. Washington D.C.: Iowa Corn Promotion Board.
USTARROZ, F.; SAAVEDRA, A.; ERRASQUIN, L.; BRAGACHINI, M; CASINI, C.; & MÉNDEZ, J. (2010). “Maíz cadena de valor agregado: alternativas de transformación e industrialización”. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Actualización técnica No 54. pp. 1-34.
WATSON, S.A.; & RAMSTAD, P.E. (1987). Corn: Chemistry and Technology. St. Paul: American Association of Cereal Chemists.
WEIGEL, J.; LOY, D.; & KILMER, L. (2004). Los coproductos alimenticios derivados del proceso de la molienda húmeda del maíz. Washington D.C.: Iowa Corn Promotion Board.
WHITE, P.J.; & JOHNSON, L.A. (2003). Corn: Chemistry and Technology, second ed. American Association of Cereal Chemists, Inc., St. Paul, MN, pp. 467–468.
WILKES, G. (1989). “Maize: domestication, racial evolution and spread”. In: Harris, D. R.; Hillman, C. (compiling). Foraging and farming: the evolution of plant exploitation. London: Unwin Hyman.
WOLF, M.J.; BUZAN, C.L.; MACMASTERS, M.M.; & RIST, C.E. (1990). “Structure of the mature corn kernel. 1. Gross-anatomy and structural relationships”. Cereal Foods World Journal. Vol. 35. No 12. pp. 321-332.
WOLF, M.J.; KHOO, U.; & SECKINGER, H.L. (1969). “Distribution and subcellular structure of endosperm protein in varieties of ordinary and high-lysine maize”. Cereal Chemistry Journal. Vol. 46. No 3. pp. 253-263.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Convocação

##plugins.generic.pfl.publicationFactsTitle##

##plugins.generic.pfl.metric##
##plugins.generic.pfl.thisArticle##
##plugins.generic.pfl.otherArticles##
##plugins.generic.pfl.peerReviewers## 
##plugins.generic.pfl.numPeerReviewers##
##plugins.generic.pfl.averagePeerReviewers##

##plugins.generic.pfl.reviewerProfiles##  Indisp.

##plugins.generic.pfl.authorStatements##

##plugins.generic.pfl.authorStatements##
##plugins.generic.pfl.thisArticle##
##plugins.generic.pfl.otherArticles##
##plugins.generic.pfl.dataAvailability## 
##plugins.generic.pfl.dataAvailability.unsupported##
##plugins.generic.pfl.averagePercentYes##
##plugins.generic.pfl.funders## 
Indisp.
##plugins.generic.pfl.numHaveFunders##
##plugins.generic.pfl.competingInterests## 
Indisp.
##plugins.generic.pfl.averagePercentYes##
##plugins.generic.pfl.metric##
##plugins.generic.pfl.forThisJournal##
##plugins.generic.pfl.otherJournals##
##plugins.generic.pfl.articlesAccepted## 
##plugins.generic.pfl.numArticlesAccepted##
##plugins.generic.pfl.numArticlesAcceptedShort##
##plugins.generic.pfl.daysToPublication## 
##plugins.generic.pfl.numDaysToPublication##
145
##plugins.generic.pfl.editorAndBoard##
##plugins.generic.pfl.profiles##
##plugins.generic.pfl.academicSociety## 
University of San Buenaventura - Cali
##plugins.generic.pfl.publisher## 
Universidad de San Buenaventura Cali