View/Download
How to Cite
Aristizábal Alzate, C. E. (2015). Caracterización físico-química de una vinaza resultante de la producción de alcohol de una industria licorera, a partir del aprovechamiento de la caña de azúcar. Ingenierías USBmed, 6(2), 36–41. https://doi.org/10.21500/20275846.1729
More Citation Formats
License terms
▼
This journal provides immediately free access to its contents under the principle that make available the research results for free to the public, helps for a greater global exchange of knowledge.
Therefore, the journal invokes the Creative Commons 4.0
License attributions: Recognition – Non-commertial - Share equal. Commercial use and distribution of original or derivative works are not permitted and must be done with a equal license as the one that regulate the original work.
Abstract
El presente artículo tiene como propósito ilustrar los resultados de la caracterización fisico-química de unas vinazas resultantes de la producción de etanol en una industria licorera, a partir del aprovechamiento de la caña de azúcar. Parámetros importantes son presentados para la determinación de la calidad y la evaluación de alternativas de tratamiento para este subproducto, como lo son la temperatura de ebullición, la densidad, entre otros, y parámetros de importancia para el tema de vertimientos líquidos, según la legislación colombiana, como lo son su pH y su curva de titulación.
References
[1] V. Cerón Zúñiga, “Caracterización Ambiental De Las Vinazas De Residuos De Caña De Azúcar Resultantes De La Producción De Etanol,” Dyna, vol. 177, pp. 124–131, 2013.
[2] M. a S. Da Silva, N. P. Griebeler, and L. C. Borges, “Uso de vinhaça e impactos nas propriedades do solo e lençol freático\nUse of stillage and its impact on soil properties and groundwater,” Rev. Bras. Eng. Agrícola e Ambient., vol. 11, no. 1, pp. 108–114, 2007.
[3] C. R. Campos, V. A. Mesquita, C. F. Silva, and R. F. Schwan, “Efficiency of physicochemical and biological treatments of vinasse and their influence on indigenous microbiota for disposal into the environment,” Waste Manag., vol. 34, no. 11, pp. 2036–2046, 2014.
[4] C. A. Christofoletti, J. P. Escher, J. E. Correia, J. F. U. Marinho, and C. S. Fontanetti, “Sugarcane vinasse: Environmental implications of its use,” Waste Manag., vol. 33, no. 12, pp. 2752–2761, 2013.
[5] J. Fernanda, U. Marinho, J. E. Correia, A. Claudia, D. C. Marcato, J. Pedro-escher, and C. Silvia, “Ecotoxicology and Environmental Safety Sugar cane vinasse in water bodies : Impact assessed by liver histopathology in tilapia,” vol. 110, pp. 239–245, 2014.
[6] B. S. Moraes, T. L. Junqueira, L. G. Pavanello, O. Cavalett, P. E. Mantelatto, A. Bonomi, and M. Zaiat, “Anaerobic digestion of vinasse from sugarcane biorefineries in Brazil from energy, environmental, and economic perspectives: Profit or expense?,” Appl. Energy, vol. 113, pp. 825–835, 2014.
[7] Y. Cobos Becerra and R. Sierra Ordoñez, “Evaluación del Potencial de la Producción de Biogas a partir de Vianzas en un Biodigestor Anaerobio,” p. 63, 2007.
[2] M. a S. Da Silva, N. P. Griebeler, and L. C. Borges, “Uso de vinhaça e impactos nas propriedades do solo e lençol freático\nUse of stillage and its impact on soil properties and groundwater,” Rev. Bras. Eng. Agrícola e Ambient., vol. 11, no. 1, pp. 108–114, 2007.
[3] C. R. Campos, V. A. Mesquita, C. F. Silva, and R. F. Schwan, “Efficiency of physicochemical and biological treatments of vinasse and their influence on indigenous microbiota for disposal into the environment,” Waste Manag., vol. 34, no. 11, pp. 2036–2046, 2014.
[4] C. A. Christofoletti, J. P. Escher, J. E. Correia, J. F. U. Marinho, and C. S. Fontanetti, “Sugarcane vinasse: Environmental implications of its use,” Waste Manag., vol. 33, no. 12, pp. 2752–2761, 2013.
[5] J. Fernanda, U. Marinho, J. E. Correia, A. Claudia, D. C. Marcato, J. Pedro-escher, and C. Silvia, “Ecotoxicology and Environmental Safety Sugar cane vinasse in water bodies : Impact assessed by liver histopathology in tilapia,” vol. 110, pp. 239–245, 2014.
[6] B. S. Moraes, T. L. Junqueira, L. G. Pavanello, O. Cavalett, P. E. Mantelatto, A. Bonomi, and M. Zaiat, “Anaerobic digestion of vinasse from sugarcane biorefineries in Brazil from energy, environmental, and economic perspectives: Profit or expense?,” Appl. Energy, vol. 113, pp. 825–835, 2014.
[7] Y. Cobos Becerra and R. Sierra Ordoñez, “Evaluación del Potencial de la Producción de Biogas a partir de Vianzas en un Biodigestor Anaerobio,” p. 63, 2007.
Downloads
Download data is not yet available.