This journal provides immediately free access to its contents under the principle that make available the research results for free to the public, helps for a greater global exchange of knowledge.
Therefore, the journal invokes the Creative Commons 4.0
License attributions: Recognition – Non-commertial - Share equal. Commercial use and distribution of original or derivative works are not permitted and must be done with a equal license as the one that regulate the original work.
Abstract
The research aimed to determine how to strengthen community resilience to climate change of rural habitat in the municipality of Camajuaní, Villa Clara, affected by hurricanes and droughts, to support availability, access and consumption of diversified and healthy foods with food security of the most vulnerable population, taking into account their role in quality of life of citizens. The methodology adopted was to develop and take advantage of ways and mechanisms that increase and strengthen participation of citizens, in their contribution to decision-making and in solution and popular control of problems that affect healthy diet of infants and older adults in the community. It was possible to complete hazard, vulnerability and risk studies (PVR) with estimation of vulnerabilities of local food production to impact of hurricanes and drought, strengthen alert system and early actions, reinforce agrometeorological and hydrometeorological surveillance of drought and hurricanes to generate specific information for agricultural producers and food and nutrition security actors, define channels and ways to communicate agrometeorological information and develop a training program for agricultural producers that increases their capacities to manage the reduction of vulnerabilities and their impact on the Food and nutrition security.
Keywords:
References
[2] A. Báez; C. A. Hernández; J. M. Perdomo; R. Garcés y M. A. Carrasco. “Modelo de gestión del conocimiento para el desarrollo agropecuario local”. Revista Estudios Sociales. No. 51, Vol. 28. pp. 2-26. Enero – Junio. 2018. DOI: https://dx.doi.org/10.24836/es.v28i51.517
[3] Gramma (2016) La sequía más severa de los últimos 115 años. Gramma. Publicacón Periódica 6(21): 5-6. http://www.granma.cu/cuba/2016-06-21/cooperacion-europea-extiende-ayuda-a-los-afectadospor-la-sequia-en-cuba-21-06-2016-08-06-34
[4] A. Báez; C. A. Hernández y M. A. Carrasco. “Gestión universitaria del conocimiento para el desarrollo local”. Revista Lámpsakos. No.18. pp. 44-57. Julio - Diciembre. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.21501/21454086.2317
[5] A. Báez; C. A. Hernández; J. M. Perdomo; R. Garcés y M. A. Carrasco. “Praxis de una Red Local GUCID y Desarrollo Local”. Revista Ingeniería Industrial. Año 18. No. 3. pp. 253-266, 2018.
[6] C.A. Hernández; R. Garcés y M. A. Carrasco. Gestión Universitaria del conocimiento y Desarrollo Local. Estudio de caso del municipio Camajuaní. Edit. LAP Lambert. Leipzig. Alemania. 2018. ISBN: 978-3-330-09349-2.
[7] ONEI (2017) Panorama territorial de Cuba. Oficina Nacional de Estadísticas e Información.
[8] ONU (2017) Situación de Sequía en Cuba. Informe de Situación No. 1, junio de 2017. Sistema de Naciones Unidas en Cuba. ONU. Ciudad de La Habana.
[9] C.A. Hernández. “Roles de los Centros Universitarios Municipales (CUM) en el desarrollo local de los municipios cubanos.” Rev. Ingenierías USB med. Vol. 3. No. 1. pp. 43-49. ISSN: 2027-5846. Enero – Junio. 2012.
[10] UNICEF (2015) Fortificación de los purés de frutas 2008-2013 Informe final. Coordinado por el INHEM y UNICEF.
[11] MICS, 2014. Indicador Dieta mínima aceptable. Proyecto PRO-ACT. C. de La Habana. Cuba
[12] C. A. Hernández. “Utilización del trabajo por proyectos para incentivar la Innovación Tecnológica en los estudiantes universitarios.” HEKADEMUS. Rev. Científica de la Fundación Iberoamericana para la Excelencia Educativa Vol. 3. No. 8. Abril. 2010.